Testimoni de l’estigma

PER S. KENNEDY-HILL. INTRODUCCIÓ DE MARIA MACAYA

L’1 d’agost, Saoirse Kennedy-Hill va morir després d’una llarga lluita contra la depressió. Tres anys abans havia publicat aquesta carta al diari de la seva escola secundària en la qual parla del seu trastorn de l’estat d’ànim i de l’estigma que enfrontava a l’escola. A la carta descriu els efectes de l’estigma: la solitud, la incomprensió i la seva esperança que desaparegui. Això, diu, ajudaria a les persones que, com ella, pateixen malalties que no es poden veure des de l’exterior. L’estigma els engabia en un món d’incomprensió i solitud.

Saoirse parla de la necessitat que els estudiants d’aquest important centre acadèmic canviïn la seva visió dels trastorns de l’estat d’ànim. El que diu és aplicable a tota mena de centres: llocs de treball, escoles, universitats i comunitats. En tots aquests llocs l’estigma es cobra el seu preu.

Us convidem a llegir aquesta carta i a ajudar a Radika en aquesta lluita contra l’estigma: tots coneixem algú que pateix trastorns mentals. Podria ser un amic, un parent, un conegut i fins i tot nosaltres mateixos. La bona notícia és que cada un de nosaltres té poder per canviar les coses, i tots junts, encara més.

Malaltia mental a Deerfield
Per Saoirse Kennedy-Hill (3 de febrer de 2016)

Quan eres petit, alguna vegada vas tenir amics amb els quals la teva mare et va fer passar l’estona tot i que tu no volies? Al principi, aquests amics vénen de tant en tant, et sents confós i t’afartes d’ells. Amb el temps, t’acostumes a la seva presència. I al final, quan has passat molt temps en la seva companyia, gairebé gaudeixes de tenir-los a prop.

Fins a l’any passat, aquesta era la meva relació amb la meva malaltia mental.

La meva depressió va sorgir en els meus primers anys d’institut i estarà amb mi per la resta de la meva vida. Encara que la major part del temps vaig ser una nena feliç, patia episodis de profunda tristesa que se sentien com si tingués una roca pesant al pit. Aquestes lluites anaven i venien, però no em van afectar externament fins que vaig ser estudiant de segon any a Deerfield.

Tots Sabem que l’hivern a Deerfield Pot ser solitari, fosc i llarg. Vaig començar a aïllar-me a la meva habitació, allunyant-me de les meves relacions i renunciant a la feina escolar. Durant les últimes setmanes de primavera, la tristesa m’envoltava constantment. Però aquest estiu, despés del segon any, la depressió quasi va marxar del tot i jo estava agraïda per la seva absència.

No obstant això, dues setmanes abans que comencés el tercer any, la meva amiga depressió va tornar amb intencions de quedar-se. La meva sensació de benestar ja estava compromesa i la vaig perdre totalment quan algú a qui coneixia i estimava va traspassar greument els meus límits sexuals. Vaig fer el pitjor que pot fer una víctima, vaig fingir que no havia passat res. Va ser massa per a mi i vaig intentar matar-me.

Vaig tornar a l’escola a la tardor del tercer any, però em vaig adonar que no podia manegar l’estrès que Deerfield representa. Vaig anar a tractament per la depressió que patia i vaig tornar per cursar l’últim any.

Tornar a l’escola després de la meva absència mèdica definitivament no va ser el que esperava. Vaig veure un marcat contrast entre el meu centre de tractament, un lloc ple de persones conscients i receptives, i la meva experiència en Deerfield. Encara que els meus amics em van donar suport, semblaven ser els únics que sabien el que havia passat a la meva vida durant l’any anterior.

El Dr. Josh Relin, tutor a Deerfield, em va explicar que les lleis federals dissenyades per protegir la privacitat del pacient limiten la informació que es pot compartir en els llocs de treball i les escoles. “Hi ha un fort tallafocs entre el que succeeix en el Centre de Salut i els altres adults en la comunitat a causa de la HIPAA (Llei de Responsabilitat i Portabilitat l’Assegurança de Salut)”, va dir. “Aquesta llei determina com la informació relacionada amb la salut es pot i no es pot compartir”.

HIPAA va ser dissenyat per protegir la privacitat del pacient, però en la meva experiència, em va deixar molt sola.

No m’importava que els estudiants pensessin que me’n havia anat per un trastorn alimentari o perquè m’havien assetjat, però em preocupava que els meus mestres i tutors no sabessin pel que estava passant. Tot i que va ser útil per a mi discutir les meves lluites amb les persones importants de la meva vida, encara és incòmode i difícil per a mi prendre la iniciativa. En el futur, espero que el Centre de Salut es comuniqui amb els estudiants abans que tornin de la seva absència mèdica per discutir com l’escola pot fer que la seva adaptació a Deerfield sigui menys difícil. Si m’haguessin contactat, els hauria fet saber que volia que les meves circumstàncies fossin compartides amb els meus mestres i tutors abans de tornar al campus: això hauria fet la meva transició de retorn molt més fàcil.

Deerfield és una de les principals institucions educatives del país, però, ningú sembla saber com parlar sobre malalties mentals. La gent parla sobre càncer lliurement; Per què és tan difícil discutir els efectes de la depressió, els trastorns bipolars, d’ansietat o esquizofrènia? El fet que la malaltia no sigui visible des de l’exterior no vol dir que la persona que la pateix no estigui lluitant. He experimentat molt estigma al voltant de la salut mental al campus de Deerfield. Com a estudiants, tenim el poder de posar fi a això immediatament. L’estigma culpa a la persona que pateix la malaltia i fa que tingui vergonya de parlar obertament sobre el que li està passant.

Els mestres i estudiants al nostre campus poden fer tot el possible per ser més conscients quan discuteixen problemes de salut mental. Si algú diu que se sent deprimit, una bona manera de respondre seria: “¿Quines altres coses sents?” o “Què creus que ha provocat això?”. Si no et sents còmode preguntant, llavors pots dir: “No entenc pel que estàs passant, però sóc aquí per ajudar-te”. Amb massa freqüència, la gent parla abans de pensar i això pot danyar la confiança en una relació. Si algú confia en tu, tracta de no dir: “Tot està a la teva ment”, o “relaxa’t” o, el meu favorit, “la felicitat és una elecció”. No, en realitat no ho és. Quan estic en un lloc realment dolent, faig el meu millor esforç per envoltar-me de persones positives i música alegre, però amb massa freqüència sento que m’estic ofegant en els meus propis pensaments, mentre que tots els altres semblen estar respirant còmodament.

Moltes persones estan patint, però pel fet que moltes persones se senten incòmodes en parlar sobre això, ningú n’està al corrent. Això fa que les persones se sentin encara més soles. Des que vaig parlar sobre aquest tema a la reunió de l’escola, hi ha hagut innombrables persones que s’han acostat a mi, dient-me que ells també estan lluitant i els encantaria poder ser més oberts al respecte. Faig una crida a tots els membres de la comunitat de Deerfield perquè es presentin i parlin lliurement sobre problemes de salut mental. Tots estem lluitant o coneixem algú que està lluitant contra una malaltia; unim-nos per fer que la nostra comunitat sigui més inclusiva i còmoda.